Nieuwsbrief Jeugd & Onderwijs 010

6 november 2017
In deze nieuwsbrief:
  Workshop omgaan met extreem gedrag en polarisatie
  Minder leerlingen ‘zoek’ na de zomervakantie
  Het Nationale Kinder Vuurwerk
  Technologiepact: jongeren vertrouwd maken met techniek
  Onderwijs Zorg Arrangementen
  Lesbrief over lachgas
  Actieweken cannabis: 'Blowen lost mijn probleem niet op'
  Ken jij een kanjer die een Reus verdient?
  Week tegen Kindermishandeling ‘Je bent sterker dan je denkt’
  Atelier XL Leren in labs. Voor po, vo en mbo
  Jodiumtabletten voor groepslocaties
  Inspiratiesessie over aansluiting onderwijs en jeugdhulp
  Cultuureducatie onmisbaar voor een gelijke startpositie voor alle Rotterdamse leerlingen
  Ontwikkelscholen gezocht
  Nieuwe wethouder met kinderen in gesprek over kindermishandeling
Handige links

Onderwijs010.nl

Veilig opgroeien

Colofon

Deze nieuwsbrief is een uitgave voor professionals werkzaam in of met het onderwijs. Gemaakt door de afdeling Onderwijs van het Cluster Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Rotterdam.

 

Nieuwe wethouder met kinderen in gesprek over kindermishandeling

Nieuwe wethouder met kinderen in gesprek over kindermishandeling
Sven de Langen, de nieuwe wethouder onderwijs, jeugd en zorg, bezocht op 6 november de Vreewijkschool. Hij ging daar met leerlingen van groep 7 in gesprek over kindermishandeling.

De Vreewijkschool ontving op 6 november als eerste Rotterdamse school het lespakket voor de Week tegen kindermishandeling. 

In gesprek
De leerlingen stelden Sven de Langen een vraag zoals ‘Hoe weet je of iets kindermishandeling is?' Waarop De Langen antwoordde: ‘Signalen van kindermishandeling kan je soms zien als je vriend of vriendin blauwe plekken heeft, maar hij of zij kan ook verdrietig zijn en erg stil in de klas. Probeer dan met je klasgenootje te praten om te kijken wat er is en of je kan helpen’. De wethouder vroeg vervolgens aan de leerlingen: ‘Wat zouden jullie doen als er iets vervelends gebeurt thuis?' Romaissa zegt ‘Als een vriendin naar me toe zou komen, dan zou ik naar haar luisteren en samen met haar naar de juf gaan om het op te lossen.'

Week tegen kindermishandeling
Van maandag 20 november tot en met zondag 26 november 2017 vindt de Week tegen kindermishandeling plaats. De gemeente Rotterdam vraagt aandacht voor kindermishandeling op alle scholen in de stad. Om het onderwerp bespreekbaar te maken, wordt een speciaal lespakket aangeboden. Een onderdeel daarvan zijn de kleurkaarten voor het basisonderwijs. Andere onderdelen van het pakket zijn activiteiten als een quiz, gastlessen en een theatervoorstelling. Kijk op de website voor het volledige aanbod.